A tükörtojás
Hozzávalók:
2 db tojás
olaj
Elkészítés:
Van egy úgynevezett tojás sütő (serpenyő), ami olyan mint egy palacsintasütő magasabb peremmel. Ha nincs, a palacsintasütő is megteszi.
Melegítsd fel az olajat (az olaj lepje el a serpenyő alját de úgy, hogy, "szétöntöd" a serpenyőben, lehet kevesebb olaj is), de ne forrjon!!! Csak pár percig, ne legyen nagyon nagyon meleg! Ezután törd bele a tojásokat. Tegyél rá egy fedőt. Pár perc után nézd meg, és ha csak egy is részt látsz nyersnek, zárdd el a gázt és döntsd meg kissé a serpenyőt, és egy kanállal önts olajat a nyers részekre. Ha (már) nincs nyers rész, akkor zárdd el a gázt, vedd ki, vigyázz, hogy az olajat a serpenyőben tartsd és vedd ki a tojást (lapos fém/fa "kivevővel"). Tegyél rá ízlés szerint sót, borsot, paprikát (én mindhármat szoktam). Ha van rá lehetőség ajánlom (én így szeretem), hogy tegyél mellé újhagymát, egy kiflit (amivel a sárgáját "mártogatod"), esetleg mackó sajtot, paradicsomot.
Valaki úgy szereti, hogy mindkét oldalát megsüti (nem lehet a sárgáját "mártogatni")! Ilyen esetben ha készen vagy a tükörtojással, fordítsd meg a serpenyőben (fejjel lefelé), süsd még egy kicsit, vedd ki, és élvezd! |